1987: Dames Avanti winnen Europacup 1

In het gouden jaar 1987 presteerden de dames van Avanti het onmogelijke. Na in 1986 de Europacup 2 gewonnen te hebben werd er nu met louter Nederlandse speelsters, waarvan twee uit de eigen opleiding, de Europacup 1 gewonnen. In een zinderende finale werd Spartak BS Vlasim uit Tsjechie terug gewezen met 5-3 waarna het feest kon los barsten.

De 1e ronde; Gemakkelijke zege op Kemicar Hrastnik
In de 1e ronde van de Europacup kwam het damesteam van Dextro/Avanti in actie tegen het Joegoslavische team van Kemicar Hrastnik. Het team met de zusjes Ojstersek in de gelederen kon echter geen vuist maken tegen Mirjam Kloppenburg, Bettine Vriesekoop en Ellen Bakker. Allen Ellen Bakker leed een nederlaag tegen Vesna Ojstersek; uitslag 1-5.

De 2e ronde; Wederom naar Joegoslavie
Ook in de 2e ronde moesten de dames van Avanti naar Joegoslavie. Nu moest er echter aangetreden worden tegen de landskampioen van dat land, te weten Mladost Zagreb. Een spannende wedstrijd volgde waarbij Bettine driemaal de winst pakte en Kloppenburg tweemaal. Aan Joegoslavische kant werd meegespeeld door de sterke zusjes Fazlic; uitslag 2-5.

De kwartfinale; Avanti superieur tegen Poolse landskampioen
In de kwartfinale speelden de dames van Avanti een fantstische wedstrijd tegen de Poolse landskampioen GKS Jastrzebie. Bettine Vriesekoop, Ellen Bakker en Mirjam Kloppenburg haalden alledrie een hoog niveau en bleven ongeslagen. Een 5-0 uitslag was het gevolg van deze veldslag.

De halve finale; Titelhouder in Hongarije geklopt
In de halve finale moest er aangetreden worden in Hongarije tegen titelhouder Statisztika Budapest. Dat Budapest een superteam had bleek wel uit het feit dat dit team in de voorgaande 17 jaar de Europa Cup wist te winnen. In Hongarije won Bettine van Kahn, Fazekas en Nagy. Kloppenburg zorgde voor twee zeges en Ellen Bakker bleef puntloos waardoor er uiteinlijk met 3-5 werd gewonnen en de finale een feit was.

De finale; Avanti schrijft historie!!!
Een historisch moment in de geschiedenis van Avanti was zonder twijfel de Europacup 1 finale op 25 april 1987 in het eigen clubgebouw. De bijzonder grote media-aandacht en de met 450 supporters gevulde zaal waren de basis voor een geslaagde wedstrijd. De rol van de eigen supporters in de finalewedstrijd tegen Spartak BS Vlasim uit Tsjechie was groot.

Dankzij de steun van de Hazerswoudse supporters haalde het bloednerveuze team van Dextro/Avanti toch met succes de eindstreep. De finale van de Europacup 1 tegen Spartak BS Vlasim werd uiteindelijk met 5-3 gewonnen. De zege werd zeker ook door Ellen Bakker afgedwongen. Zij won in de openingswedstrijd van de nummer vier van de Jeugd Top-12 Daniela Davidkova. Bettine en Mirjam leidden Dextro/Avanti naar de titel met ieder twee zeges. Voor het eerst in de historie pakte een Nederlandse tafeltennisclub de zege in de Europacup 1, een unieke prestatie, die groots werd gevierd in Hazerswoude.

De uitslagen van Dextro/Avanti- Spartak BS Vlasim: 5-3

Ellen Bakker Daniela Davidkova 21-14 21-18
Bettine Vriesekoop Ivana Masarikova 21-9 21-12
Mirjam Kloppenburg Miluse Kocova 20-22 21-19 20-22
Bettine Vriesekoop Daniela Davidkova 21-23 11-21
Ellen Bakker Miluse Kovova 14-21 6-21
Mirjam Kloppenburg Ivana Masarikova 21-13 20-22 21-17
Bettine Vriesekoop Miluse Kovova 21-19 21-13
Mirjam Kloppenburg Daniela Davidkova 21-12 21-19